Lansare de carte

La 11 octombrie 2011 în incinta Bibliotecii Științifice Centrale ”Andrei Lupan” a Academiei de Științe a Republicii Moldova în cadrul Târgului Internațional de carte științifică și didactică

ACADEMIA DE TRANSPORTURI, INFORMATICĂ ŞI COMUNICAŢII

a organizat o manifestare de lansare a cărților științifice și didactice editate de către profesorii ATIC în ultimii ani.

La manifestare au participat profesori de la ATIC, profesori de la alte instituții de învățămînt superior, studenți de la toate trei facultăți ATIC ”Economie și Informatică”, ”Inginerie și Transport”, ”TeleRadioComunicații”, studenți de la Colegiul de Construcții din Chișinău, participanți din cadrul Târgului Internațional de carte științifică și didactică.

În cadul manifestării au fost prezentate referate despre activitatea didactică și științifică. Au fost prezentate ultimele cărți, editate în cadrul ATIC.

  • Rectorul ATIC, Dumitru Solomon, Doctor Habilitat în tehnică, Academician AII a prezentat structura ACADEMIEI DE TRANSPORTURI, INFORMATICĂ ŞI COMUNICAŢII; facultățile ATIC (3 facultăți), specialitățile (26 specialități la Ciclul de Licență și 12 specializări la Ciclul de Masterat) și contingentul de studenți (peste 2500 studenți la secțiile cu frecvența la zi și cu frecvența redusă);

 

  • Dl Dumitru Solomon a expus rezultatele științifice obținute în domeniul  Optimizării Nediferențiabile, a Programării Liniare și Convexe Fracționare, a Problemelor de Programare Fracționară Generalizată, a prezentat ultima sa monografie  ”Optimizarea Nediferențiabilă și Programarea Fracționară”, și cele 8 alte monogarafii și manuale editate pe această tematică (Coautori Shor N., Lozovanu D., Gamețchi A.).  A prezentat Proiectul de cercetare și editare ”Optimizarea Nediferențiabilă și Aplicațiile ei”, realizat în comun cu Institutul de Cibernetică al Academiei Naționale din Ucraina, și care mai prevede petrecerea  Conferinței Științifice Internaționale „Modelare Matematică, Optimizare şi Tehnologii Informaţionale”,  Ediţia III,  19 – 23 martie 2012.

  

  • Prorector ATIC pentru cercetarea științifică, Dumitru Gortolomei, Doctor în economie, conf. univ. a prezentat tematica și domeniile de cercetare științifică, rezultatele științifice obținute și publicațiile efectuate pe parcursul celor 12 ani de activitate ATIC. A menționat că la ATIC au fost editate mai mult de 130 titluri de carte didactică şi ştiinţifică, axate pe 6 serii:

 

1. Seria Optimizare nediferenţiabilă şi aplicaţiile ei –  3 titluri de carte;

2. Seria Teorie Economică, Matematică şi Informatică –  29 titluri de carte;

3. Seria Inginerie, Transport şi Logistică –  43 titluri de carte;

4. Seria Finanţe şi Contabilitate –  22 titluri de carte;

5. Seria Management şi Marketing –  8 titluri de carte;

6. Seria Ştiinţe Socio-Umane şi Limbi Moderne –  19 titluri de carte.

 

  • Dl Gortolomei a menționat că în cadrul ATIC se promovează 3 conferinţe ştiinţifice internaţionale periodice:

 

1. „Impactul transporturilor asupra dezvoltării relaţiilor economice internaţionale”, Ediţia I, 12 martie 2004,  Ediţia II, 23, 24 februarie 2006, Ediţia III, 24, 25 martie 2011

2. „Sisteme de transport şi logistică”, Ediţia I,  5 – 7 octombrie 2005, Ediţia II,  25, 26 octombrie 2007, Ediţia III,  22, 23 octombrie 2009, Ediţia IV,  7 – 9 decembrie 2011

3. „Modelare Matematică, Optimizare şi Tehnologii Informaţionale”, Ediţia I,   19 – 21 martie 2008, Ediţia II,  23 – 26 martie 2010, Ediţia III,  19 – 23 martie 2012

 

  • În finalul discursului său, Dl Dumitru Gortolomei a expus structura Culegerii periodice de lucrări ştiinţifice – ANALELE ATIC, editată deja în 13 volume, in care au fost publicate 497 articole, axate pe 7 direcţii de cercetare: Matematică şi Informatică; Inginerie şi Mecanică; Transport şi Logistică; Economie şi Management; Finanţe şi contabilitate; Ştiinţe  Socio-Umane; Pedagogie şi Psihologie.

 

  • Decanul facultății ”Inginerie și Transport”, Vladimir Ene, Doctor în tehnică,  conf. univ. a vorbit despre cărțile din domeniile Ingineriei, Tehnicii și Transporturilor editate în cadrul facultății, despre nivelul de acoperire a cursurilor universitare cu suport didactic: manuale, îndrumare metodice și material didactic.

 

  • Dl Vladimir Ene a prezentat rezultatele cercetărilor științifice, efectuate de el în comun cu colegii de la Academia de Științe a Moldovei, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Stat din Moldova în domeniul diagnosticării tehnice a automobilelor și protecția mediului ambiant, a prezentat invențiile obținute, diplomelor de la Expozițiile Internaționale și publicații efectuate la acestă tematică.  Totodată,  a menționat dificultățile care apar la efectuarea cercetărilor științifice în domeniul ingineresc și tehnic, despre necesitatea de efectuare a experimentelor, promovarea rezultatelor la diferite expoziții și brivetarea invențiilor.  A prezentate trei cărți editate recent, la care este coautor.
  •  

 

  • Șeful catedrei ”Economie și Management”, Nicolae Verejan, Doctor în economie, conf. univ.  a prezentat cărțile editate în cadrul Facultății ”Economie și Informatică”, Conferințele științifice petrecute, cu participarea profesorilor și a studenților. A accentuat importanța cercetărilor științifice în procesele de elaborare a proiectelor de specialitate, a tezelor de Licență și de Masterat în domeniul economic.

 

  • Prorectorul ATIC pentru activitatea dudactică, Nicolae Bragari, Doctor în istorie,  conf. univ. a vorbit despre rezultatele cercetărilor obținute în domeniul Științelor Socio-Umane și în special în științele istorice, politologice și sociale. A menționat faptul ca un cercetător din aceste domenii are nevoie de a prelucra un volum mare de material factologic, de al analiza și responsabilitatea  pe care o are autorul atunci cînd face unele constatări și trage concluzii.  Profesorii de la catedră au editat 4 monografii în acest domeniu (N.Bragari, Gh. Negru, M. Țaranu) și mai multe manuale (N.Bragari, Gh. Negru).

 

  • Șeful catedrei ”Științe Socio-Umane”, Mariana Țaranu, Doctor în istorie, conf. univ. a prezentat două monografii proprii, a căror tematică de cercetare se referă la Istoria Moldovei.

 

  • Valeriu Certan, doctor în tehnică,  conf. univ., UTM, a vorbit despre necesitatea de pregătire inginerească a specialiștilor din domeniul transporturilor, care se referă la Mecanica Teoretică, Rezistența Materialelor, Mecanisme și Organe de Mașini. A prezentat acele două manuale din acest domeniu, la care este autor și editate în cadrul ATIC.

 

  • Olga Chicu, lector universitar, ASEM a prezentat un curs de lecții pe care la elaborat și editat ”Limbajul HTML”. Acest curs este unul de bază la pregătirea specialiștilor din domeniul ”Tehnologiilor Informaționale”, nu numai la ATIC, dar și la alte instituții de învățămînt superior, la care se studiază calculatoarele și informatica.

 

Secvențe de la Lansarea de carte ATIC – 2011, 11 octombrie, Sala de Ședințe a Bibliotecii Științifice Centrale ”Andrei Lupan” a AȘ RM

     

     

   

   

 

      

 

Copyright © 2011 ATIC. Toate drepturile rezervate.